• +36 30 281 1651
  • info@firebirdpyrotech.hu

Tűzijáték gyártása

Tűzijáték gyártása

Ellentétben a szilveszteri tűzijátékkal, ahol szinte kizárólag rakétákat és tűzijáték telepeket használnak, a profi-, nagy tűzijátékoknál

elsősorban a bombákon van a hangsúly. Emellett főként nagyméretű telepeket és mozsarakat használnak.

Kínában Sneak Peek belsejében egy tűzijáték gyár 

  • A bombák alapvetően csillagokkal és szétvető töltettel töltött karton, ritkábban műanyag testből állnak, amelyek vetőcsőből kerülnek kilövésre és a levegőben, viszonylag nagy magasságban hozzák létre a kívánt effektet.

Tűzijáték chinese-invented-gunpowder

 

  • A bombák jellemzően háromféle pirotechnikai összetevőt tartalmaznak (kilökő töltet, bontótöltet, csillagok) a feketelőporból készült kilökő töltetet, amely a vetőcsőben felrobbanva a kívánt magasságba lövi a bombát. A bomba felszállása közben folyamatosan ég a késleltető, amely a kilövéskor a kivető töltet hatására gyullad meg és a felső holtpont elérésekor begyújtja a bontótöltetet, amely felrobbantja a bombát, amely szétveti és begyújtja az égen a csillagokat.
  • A csillagok működésük, elégésük során hozzák létre a kívánt effekteket. A csillagok szín és forma gazdagságát számtalan receptúra biztosítja. A gyártás első lépése a receptúrához szükséges alapanyagok nagyon pontos kimérése, finom porrá darálása és a helyes arányban való összekeverése.

 Tűzijáték B54EFF5E-6AA4-44FD-99BB-076D6A74CE56_mw1024_n_s-1024x692

Rövid összefoglaló története:

Kínában az i. sz. 900 körül feketelőporral töltött bambuszrudakat meggyújtva a tűzzel, füsttel és durranással űzték el a rossz szellemeket. A feljegyzések szerint az első – maihoz hasonló – tűzijátékot Kínában tartották a XII. században, ahol később azok az egyházi szertartások, ünnepek, vagy például a császár születésnapjának kísérő eseményei lettek, melyekhez már tűzijátékanyag-gyárat is építettek. Kína mellett később Japánban is létesült gyár. Az első európai gyárak Münchenben (Németország), Velencében (Olaszország) majd Angliában jelentek meg. A mediterrán országok, főként Spanyolország, Olaszország és Málta ma is nagy gyártói hagyománnyal rendelkeznek, de Franciaország is kiemelkedő. Hazánkban az első üzemet a XX. század elején Emmerling Adolf alapította Pesterzsébeten, melyet 1946-ban államosítottak és később Balatonfűzfő-re költöztettek. Mivel a gyártásnak még ma is csak elenyésző fázisa gépesíthető, így nagy az élő munka igénye a tűzijáték gyártásnak. Ezért elsősorban az olcsó munkaerő miatt, és csak másodsorban az évezredes tapasztalat miatt a tűzijátékok zömét ma is Kínában készítik, de meg kell még említeni a következő országokat is, ahol jelentős volumenű gyártás van: Japán, Dél-Korea, India, Mexikó.

You must be logged in to post a comment.